Обсъдиха готовността за зимата в област Кърджали

Областният управител Иванка Таушанова ръководи заседанието на Областния щаб за защита при бедствия, на което бе обсъдена готовността на институциите за действие при влошени метеорологични условия. Териториалните структури на централната власт и общините докладваха за взетите превантивни мерки срещу евентуални последици върху населението и инфраструктурата с оглед на идващата зима. Ръководителите на ОУ ПБЗН, КАТ-Пътна полиция, Център 112, Спешна помощ, РЗИ, РИО, БЧК, Агенцията за безопасност на храните, В и К, ЕVN, Пътно управление и Язовирните райони „Арда” и „Кърджали” заявиха, че разполагат с необходимото техническо оборудване и човешки ресурси за предотвратяване на аварийни ситуации.  Републиканската пътна мрежа ще се поддържа от „Обединение Кърджали”, което има сключен четиригодишен договор. 68 машини са ангажирани в снегопочистването, заявени са 14 000 куб. м. пясък и 2 800 т сол. От 20 октомври в ОПУ са въведени дежурства и денонощен телефон за връзка при спешни случаи – 6 23 00. Общините са пред финализиране на процедурите за избор на снегопочистващи фирми и очакват договорите да бъдат подписани в началото на месец ноември. Комисар Христо Тодоров, началник на ОУ „Пожарна безопасност и защита на населението” отправи апел към представителите на местната власт да разпишат чия е отговорността за отстраняването на паднали дървета и скални маси, издърпването на закъсали автомобили, извозването на болните на хемодиализа и т.н. в зимни условия, за да се разчита единствено на Пожарната.
От КАТ-Пътна полиция предупредиха, че няма да допуснат пътноподдържащите фирми да ползват машини без технически прегледи и сключена застраховка „Гражданска отговорност”, каквито случаи е имало миналата година. Под засилен контрол ще са пътищата с голям наклон и усойни участъци, които лесно се обледяват. От Център 112 призоваха за по-добро взаимодействие при почистването на общинската и републиканската мрежа и за по-голяма ангажираност на кметовете на населени места. От БЧК заостриха вниманието върху нуждата от кризисен център за подслоняване на бездомници. Миналата зима изпадналите в беда са настанявани на добра воля в психоболницата, но това е временно решение, изтъкна Жана Чакърова. Д-р Грозев от Агенцията по храните напомни на общините, че в тежка зима се повишава смъртността при животните и трябва да предвидят места за загробването им, както и да планират бюджетни средства за борба д очаквания догодина каламитет на мароканските скакалци. Ниските температури, обилните валежи и високата вълна по поречието на реките Върбица и Перперешка са рискови фактори за ВиК мрежата и достъпът до помпените станции, особено в заливаемите зони, трябва да бъде подсигурен, подчертаха от фирмата. От ЕVN съобщиха, че наред с високопроходимата техника, вече имат възможност да ползват и хеликоптер в труднодостъпните райони. Областният управител обърна специално внимание върху непочистените дъждоприемни шахти, канавки и водостоци, контрола върху микроязовирите  и задължението на общините да съгласуват всички укрепителни работи в коритата на реките с Басейнова дирекция.
Източник: kardjalipress.com

2 коментара:

Анонимен каза...

доста от истините се пишат

Анонимен каза...

Г-дин Педро неодамна ни помогна со заем кој го искористивме за да го прошириме нашиот бизнис. Процесот беше неверојатен! Тој беше во контакт со нас често за да се пријави и да не информира за тоа што се случуваше во текот на нашата отплата на заемот. Тој беше пријателски расположен и пристапен и секогаш можеше да ги разјасни прашањата што ги имавме. Имавме толку големо искуство работејќи со Педро!!
Контактирајте со службеникот за заем Педро
Е-пошта: pedroloanss@gmail.com
WhatsApp: +18632310632

Публикуване на коментар